The Blues Army Live Chat

Ini permanent post. Teruskan membaca latest artikel kat bawah.

Thursday, December 31, 2009

0 Selamat Tinggal 2009..

0 Comments
Lagi berapa jam kita akan memasuki tahun baru-2010 yang pastinya akan menjanjikan perkara baru, azam baru( kalo ade hehe) dan cerita baru terutamanya mengenai team kesayangan kita Chelsea yang diharapkan mampu memberi tuah membawa seberapa banyak piala taun nie..Azam aku?? Mestilah nak upgrade blog nie kasi lagi marvelous dan mantapp!!

Tahun 2009 (musim 2008/09) yang penuh suka duka bagi chelsea boleh aku katakan buat peminat2 Chelsea bermula dengan kedatangan penuh makna Big Phil Scolari membawa 1001 harapan untuk musim2 yang gemilang di bawahnya dengn reputasi selaku juara dunia 2002..Bermula dengan hebat di dalam liga tetapi kegagalan mendapatkan Robinho di saat2 akhir kepada Man Shitty mmg memberi kesan dengan gagal konsisten menyebabkan permulaan gemilang Big Phil menjadi suram..kekalahan2 kepada Big 4 menjadi punca Roman (macam bese) hilang sabar dan hilangnya pemegang medal World Cup nie dari kerusi manager Chelsea..


Namun jangan dilupakan kisah kehebatan Si Magis Hiddink yang menyinari separuh musim The Blues yang dilihat hampir malap..Kedatangan manager Russia nie mmg menceriakan kem The Blues dengan mengembalikan aura kekuatan Chelsea yang padam buat seketika..Team2 utama berjaya ditewaskan dengan highlight membelasah Arsenal 4-1 di Emirates..Prestasi mantap di liga hampir memberikan kejuaraan liga untuk Chelsea cuma kedatangan Hiddink mungkin terlambat sedikit..Kemenangan bermaruah ke atas Liverpool di CL dan gol cantik Lampard akan diingati sebagai lambang kebangkitan The Blues dan ak rate kan perlawanan nie sebagai match terbaik season lepas..Penuh dramatik, aksi dan semestinya GOL..

Cuma low point adlah kekalahan kotroversi ngan Barca yg akan diingati sampai bile2 oleh fan The Blues sebagai tanda hipokrasi dan bias UEFA terhadap Chelsea dan kelab2 England yang lain..Hiddink hampir membawa Chelsea mara ke final CL buat kali kedua namun celaka Platini menjadi penghalang..Keputusan Hiddink yang enggan menyambung kontrak tetap dihormati tetapi semuanya tidak berakhir di sini..Para pemain The Blues tetap akan memberikan sesuatu untuknya dan gol jaringan Didi dan Lampard di Final FA Cup menjadi pemangkin kejayaan meraih Piala FA sebagai hadiah perpisahan yang bermakna untuk Gusmidas dan melengkapkan hari2 hebat yang singkat di Stamford Bridge..Thanks Guus!!

Aksi2 menarik musim 2008/2009 :



Tahun 2010 akan memberikan impian baru yang diharapkan akan memberi kisah yang lebih hebat dari tahun sebelumnya dan peningkatan harus dilakukan agar kita tidak kecewa lagi selepas ini..Ancelotti menjadi pengganti dan walaupun agak goyah prestasi kini aku yakin Carletto akan bangkit..Diharap Roman dapat bersabar kerana berbanding Scolari, prestasi kita kini menentang big gun amat hebat dan ak pasti dia akan bersama kita buat masa yang lama..Semoga ini akan menjadi tahun terbaik The Blues..Welcome 2010!!


Wednesday, December 30, 2009

0 Sayonara..

0 Comments


Selamat tinggal diucapkan kepada barisan bintang2 Afrika Chelsea yang telah berlepas ke pangkuan skuad negara masing2 untuk persiapan kejohanan ACN-African Cup nations yang akan berlangsung sepanjang bulan Januari nie..

Didi, Mikel, Kalou dan Essien adalah pemain yang terlibat dan khidmat diorang akan dilupakan buat masa sebulan nie meninggalkan skuad yang ada untuk mengharungi cabaran..Kemenangan ke atas Fulham kelmarin adalah hadiah terakhir diorang dan diharapkan kepulangan black star ke London nanti adalah perfect tanpa kecederaan..

So, siapakah yang akan tinggal?? Nie senarai pemain The Blues tanpa bintang2 Afrika :

1 Petr Cech
2 Branislav Ivanovic
3 Ashley Cole
6 Ricardo Carvalho
8 Frank Lampard
10 Joe Cole
13 Michael Ballack
15 Florent Malouda
17 Jose Bosingwa
18 Yury Zhirkov
19 Paulo Ferreira
20 Deco
22 Ross Turnbull
23 Daniel Sturridge
24 Nemanja Matic
26 John Terry
33 Alex
35 Juliano Belletti
39 Nicolas Anelka
40 Henrique Hilario
41 Sam Hutchinson
43 Jeffery Bruma
44 Gael Kakuta
45 Fabio Borini
46 Jacopo Sala
50 Jan Sebek

Kehilangan Didi dan Essien adalah paling dirisaukan dan akan memberikan major impact kerana kedua2 pemain nie adalah tulang belakang kekuatan Chelsea sepertimana JT dan Lampard..Mampukah kita memperoleh mata maksimum tanpa diorang?? Mujur fixture tanpa bintang Afrika tidak heavy tapi tetap tidak boleh dipandang rendah lihat sahaja apa yang berlaku kepada kita menentang Birmingham dan West Ham..Fixture Premiership sepanjang ACN :

9 Jan - Hull (Away)
16 Jan - Sunderland (Home)
27 Jan - Birmingham (Home)
30 Jan - Burnley (Away)

Takde la teruk sangat kerana kita tidak bertemu heavyweight club..Cume yang ak risaukan adalah jika ad kecederaan kepada pemain utama yang sedia ad dah tentu tambah probs..Harap Carletto tahu apa yang perlu dilakukan untuk rotate player untuk mengelakkan kehilangan pemain2 penting di saat yang genting nie..

Tanpa Didi dan kalou, bahagian serangan adalah yang paling menerima kesan..kini Anelka, Sturridge dan Borini akan menjadi harapan untuk menampung ketiadaan Didi dan ak harap Anelka akan maintain cergas Jan nie kerana die satu2 nye striker berpengalaman yang kita ada..Sturridge dah beraksi baik dalam 2-3 match terakhir dan nie petanda baik..Di bahagian midfield, ketiadaan Essien akan dirindui tetapi kita ad pengganti seperti Ballack, Belletti dan Deco boleh mengisi posisi ini..Bahagian defend dan GK tidak bermasalah coz takde pemain Afrika..

Bagi aku formasi terbaik tanpa bintang Afrika (4-4-2):

--------Cech-------
Ivanovic-JT-Alex-Ash
Lampard-Ballack-Beletti
--------Joe Cole-------
----Sturridge-Anelka---

Sekiranya mahukan Plan B, ak harap Carletto leh tukar formasi kepada 4-3-3, Zhirkov dimasukkan supaya lebih attacking..

---------Cech------
Ivanovic-JT-Alex-Ash
Lampard-Ballack-Yuri
Joe Cole-Anelka-Sturridge--

Pemain muda seperti Kakuta, Borini dan matic diharapkan mampu step up bila masa diperlukan dan ak harap diorang leh memberikan yang terbaik walaupun masih cetek pengalaman..Mengenai transfer window ak xpasti samada ad player baru akan dibeli atau x sebab Carletto dah beribu kali kate tak akan beli tapi kat trasfer window dah banyak rumours terutamanya Aguero..Samada ad muka baru atau tidak terserah la pada Carletto dan kelab cume bagi pendapat aku harap dapatkan sorang stiker mantap macam Aguero Jan nie dah cukup sebab summer depan mgkin kita kena transfer ban balik..Kalo xde, gune je la pemain muda..papepon selagi sume pemain memberikan yang terbaik ak yakin kita leh cope tanpa pemain Afrika sepanjang ACN berlangsung..Masa untuk ujian sebenar!!

Tuesday, December 29, 2009

0 Kembalinya seorang Legend..

0 Comments
Kedatangan Jose semalam , di samping nak usha prestasi kelab lame, die pon tmpang gak cari point penting untuk pertemuan di CL Feb nanti..Dan kedatangannya memang berbaloi dengan sambutan umpama anak raja masuk kampung dan ak yakin aura Jose gak yang membolehkan para pemain The Blues bermain bermati-matian untuk mencapai mata kemenangan berharga semalam menentang Fulham..

Ad interview khas bersama Jose dan ak tak sempat nak translate sebab panjang sangat so pandai2 la korang bace ape yang dikatakan oleh Special One mengenai Chelsea dan karier die skang..

Mengenai Chelsea dan Fans??

"I feel the love. I really do - and it is very emotional.

"It is only the second time I have been back to London since I left and it's the first time I have been back to Stamford Bridge.

"And I must say it's good to be back - I have seen so many friends.

"I left it so long because I didn't want to be a factor in disturbing things here. They seemed to be changing coaches every three months and I did not like that and I did not want to be seen to be interfering or causing problems.

"I also stayed away because it was painful to return - I had such great times here, I loved it here and I never wanted to leave.

"It hurt to go and so it was always going to be difficult to come back again.

"But time has gone on and I can do it now especially as they are first in the table at the top of the Premier League.

"They are in a positive moment, a happy position so it is a big pleasure to be back because I really loved it here and was so very sad when I had to leave.

"And I will be back again soon because we have the Champions League in a couple of months and that has given me the chance, the opportunity to come over to see everyone I worked with but also to watch Chelsea.

"It feels good. Stamford Bridge is my home, I never lost a Premier League game here in more than three years at the club and I only ever lost one Champions League match here.

"It brings back memories. I was so very happy here - I do not forget that, the Chelsea fans do not forget that and the English people do not forget that.

"They don't forget what I have done for them or what I have done for English football."

Peluang Chelsea Juara Liga??

Mourinho added: "I really think they can win the Premier League again this season.

"They are top of the league and already it looks like Liverpool are out of the race for sure.

"Manchester United are up there but to me they just do not look the same team without Cristiano Ronaldo.

"Him going to Real Madrid is a massive difference for them because he is the best player in the world.

"United with him and United without him are totally different teams.

"Arsenal are up there too but every time they get up near the top they do something wrong - like draw with Burnley.

"So the road is open for Chelsea again and I hope everything goes well for them in the Premier League.

"But not in the Champions League, of course, because we play them in the new year.

"Yes, it's a tough draw for us but it's also a tough draw for Chelsea.

"And we will be going for it, that's for sure!"

Celebration??

Gaya riang Jose bile Porto tendang setan out dari CL 2003

Mourinho added: "I'll never forget running down the line at Old Trafford with Porto. But I will not do that here. I will not celebrate.

"If we win I will do nothing. I have a love affair with Chelsea so I will not celebrate.

"I still love this club and I respect the people here, I respect the fans and I respect the players.

"This, apart from Nicolas Anelka and Branislav Ivanovic, is still my team - and they all mean an awful lot to me.

Lawatan Hari nie??

"I came to do some homework but also to get the emotion out of the occasion. I wanted to come before the Champions League game because I knew my return was going to be a very strange feeling - a beautiful feeling but also very strange.

"I wanted to come back for the game itself feeling cool, concentrated and relaxed. I wanted to have just a professional feeling just a human feeling.

"I wanted to focus on the game and not everything surrounding it. So today everything is happening for me. There are so many emotions and feelings and I can just enjoy it, experience it.

"To start with we parked away from the stadium and walked to the ground in the middle of all the supporters.

"Then we got to Stamford Bridge and I met with all the people who worked with me here. They knew I was here and came to say hello.

Hubungan dengan player, fan dan Roman??

"I saw Ashley Cole, I spoke with John Terry and Frank Lampard and everything was nice.

"Roman could not come because he is away but he rang me and was also very nice.

"He said I could have his box at the game so I could do my homework without being disturbed by anybody.

"But I don't complain about the attention, it is like being back at home. I have felt the love from everyone - it is very touching, very emotional.

"All the fans are saying come home or you are back home or you must come home.

"They have even said if you do not come back to Chelsea, you must just come back to the Premier League.

"But most of them say come back to Chelsea."

-Gaya Special One Terbaru-

0 Super Sub!!

0 Comments
Semangat inilah yang kita mahukan dari player2 kita sekiranya kita ingin muncul juara liga musim nie!!..Malam semalam The Blues berjaya menundukkan Fulham 2-1 selepas berjaya mengejar kelebihan satu gol Fulham dengan 2 jaringan pantas di penghujung match memberikan kemenangan kedua kita dalam 7 match dan membolehkan Chelsea kekal di puncak liga tahun 2009..

Carletto membuat beberapa pertukaran besar dengan skuad yang seri ngan Birmingjham dengan Zhirkov, Joe, Carvalho, Ferreira, Kalou dan Ballack menjadi starting lineup..Ivanovic yang kerap bermain direhatkan dengan duduk di bangku simpanan..Selepas rayuan kepada pihak Ivory Coast diterima, ini adlah peluang terakhir untuk Didi dan Kalou serta Mikel untuk memberikan sisa2 tenaga dioarang sebelum bertolak ke Afrika..Dengan kehadiran Legendary Special One di tempat penonton, dah tentu Carletto ingin membuktikan dirinya adalah lebih hebat dari Jose..

Welcome home, Jose!!

Fulham yang memberlasah team Setan mmg takleh dipandang rendah dan sememangnya benar coz kita bolos seawal minit ke-3 hasil kesilapan bodoh Petr Cech..Sekali lagi...Cross tinggi dari pemain lawan gagal disambut baik oleh defender mahupun keeper so pe lagi Gera dengan pantas menolak masuk bola ke gawang Chelsea...Prestasi Cech amat teruk skang dan komunikasi die ngan defender bagi aku kena improve lagi..Wakeup Cech!!

Fulham beberapa kali cuba mengasak kubu Chelsea dan babak first half bagi aku mmg teruk gler babeng sampai ak dah muak nak tgok..passing yang tak kemas, cross yang tak menjadi dan kita beberapa kali hilang possesion di bahagaian tengah..dah la ak tgok kat kedai mamak banyak la monyet2 setan wat bisng sokong Fulham..1-0 di first half..

Second half ak leh nampak ad banyak peningkatan dalam serangan Chelsea lebih kemas dan teratur serta nampak threatening dengan Didi kelihatahan bersemangat ingin memburu gol penyamaan..Mungkin ad sesuatu yang dikatakan oleh Carletto kepada pemain di bilik persalinan yang membakar semangat pemain..Tapi nsemangat je belum cukup sebab defend Fulham mmg cam haram susah gler nak tembus dgan diorang clear abis2 sume cross dari fereira dan Zhirkov..

Carletto ternyata ada PlanB dan tak seperti sebelumnya ak nampak Carletto dah tau camne nak menukar formasi di saat terdesak..Sturridge dan Ivanovic dimasukkan dan bagi yang tgok match nie korang akan pasan Carletto tukar formasi kepada 4-3-3 dengan Kalou dan Sturridge menjadi winger dan Didi menjadi target man dan ternyata berbaloi!! Ivanovic yang rumours nak g Real Madrid membuktikan die sememangnya pemain yang hebat; threatening di serangan dan solid di bahagaian defend..Cross dari Ivanovic di bahagian kanan berjaya mencari kepala Didi, sesuatu yang tak dapat dilakukan oleh Ferreira dan tandukan padu Didi berjaya menerjah gawang menewaskan Schwarzers..

Adakah seri dah cukup?? Tidak!! Bala tentera biru tetap menyerang dan kali nie Kalou membuka ruang di sebelah kanan dan menghantar low cross yang disambut oleh Sturridge, lalu memberikan sepakan deras yang ditepis oleh keeper Fulham tapi terkena defender Smalling lalu menerjah gwanag dan memberikan gol kemenangan untuk The Blues..Fulham mengasak hebat selepas itu tetapi kita mampu bertahan dan defence dah boleh adapt dari buat mistake2 bodoh..Kalou hampir memberikan kelebihan mutlak apabila rembatannya terkena palang namun tidak mengapa kerana wisel dibunyikan dan akhirnya kita berjaya memperoleh mata kemenangan..Cayalah!!

Walaupun menang, kita tak boleh berpuas hati sebab ad banyak kelemahan skuad Chelsea ditonjolkan dalam game nie antaranya :

1. Cech kena improve deal ngan bola tinggi
2. Ballack x boleh ambik corner kick pasnie..teruk gler
3. Mikel kena belajar lagi camne nak shoot..tersasar jauh di rembat ak rase pemain Malaysia B-23 lagi bagus huhu..
4. Defend kena lebih banyak communicate dengan keeper..nampak sangat takde persefahaman..
5. Joe Cole ak xtau la asyik jatuh je kena tolak..kena banyak training lagi..nampak sangat tak fit..

tapi ad gak banyak point bagus dalam match nie :

1. Formasi 4-3-3 adalah bagus bile formasi diamond tak menjadi dan ak harap carletto leh nampak cmne nak bagi corak serangan kita lebih versatile
2. Zhirkov ak nampak mmg bagus dan ak harap die leh digunakan dengan lebih kerap pasnie..Mgkin di bahagian midfield jika nak gune Ash jadi left back..
3. Sturridge nampak ad potensi jadi penyerang berkaliber..Skill banyak, shoot pn dah padu dan ak harap die leh improve lagi terutamanya ketajaman die sbb x jaringkan gol lagi..
4. Stamford Bridge sememnagnya fortress Chelsea dan aura semangat The Blues dah kembali!!

Pasnie kita akan rehat jap dari League fixture untuk dua mniggu untuk bagi ruang kepadaFA Cup dan Chelsea akan bertemu Watford ujung minggu nie..harap maintain prestasi kerana bulan Januari adalah test sebenar dengan ketiadaan bintang2 Afrika kita..Blue is The Colour, Football is The Game, Coz Chelsea is our name!!

Match Highlight :

Monday, December 28, 2009

0 Match Terakhir 2009!!

0 Comments
Nie merupakan match terakhir kita tahun nie dan akan menentukan samada kita dapat stay top league untuk tahun nie atau tidak..ak harap biar kita masuk 2010 dengan berada di atas table agar motivasi lebih tinggi dan kita mampu muncul dengan azam yang lebih bersemangat!!

Sepertimana yang korang tau, player Afrika dapat extend tinggal lame sket jadi nie merupakan peluang terakhir dioarang untuk memberikan segala2 nya selepas latest result match yang tidak menentu..Didi, Mikel, Kalou mgkin diturunkan malam nie untuk memberi mereka ruang beraksi sebelum cuti sebulan ke Afrika dan fan mahukan hanya yang terbaik dari the 3 musketeers nie!!

Carletto akan bergantung kepada aksi Joe Cole malam nie selepas penggantungan Malouda dan hanya persembahan terbaik yang mahu dilihat dari winger England nie yang dulunya digelar Genius oleh Carletto sendiri..

'For Joe Cole after nine months out it was not easy immediately to do the best but he has to improve, he has to stay focused and he must not lose his confidence in his possibilities. 'I think he has quality, he is a fantastic player and he will show this in the next game.'

Nie merupakan kali kedua kita bertemu Fulham dalam liga dan boleh dikatakan kita dah masuk second round league skang..Di Caraven Cottage kita berjaya mencatat kemenangan dan ak yakin kita mampu melakukannya sekali lagi..

Formasi malam nie :

--------Cech---------
Ivanovic-JT-Alex-Ash
Lampard-Mikel-Joe-Ballack
------Kalou-Didi------

Ak pasti semua Fan memang kecewa dengan prestasi hambar Chelsea skang tapi ak yakin Carletto is The Right Man For The Job...Dengan 3 kemenangan ke atas Big 3 dan layak selesa di group stage CL, serta still top league, ak lihat Carletto mmg hebat dan ini baru musim pertama beliau di sini..Scolari labih teruk dan gaya Carletto ak rasa amat berlainan dan kepercayaan die kepada pemain muda amat berguna untuk perkembangan kelab..Amat tidak rasional bila ak bace kat web Goal atau Soccernet yang mahukan Carletto dipecat..Adakah keputusan yang wajar?? Harap Roman lebih komited kali nie dan mampu bersabar kerana ak percaya takde kejayaan mampu dicapai sekelip mata..KeepSupporting Carlo, Keep Supporting Chelsea, Keep The Bues Flag Flying High!!

Resulut Prediction : Chelsea (2) - Fulham (1)

Match Live ESPN 10.55 malam..Dont Miss!!






0 Berita Baik @ Berita Buruk

0 Comments
Kita mulakan dengan berita buruk dulu la..result seri semalam ak rasa sume dah tau dan mmg dah kire berita buruk ponn..Tapi tambah menekan adalah pesaing2 kita Setan, Sengal sume berjaya meraih kemenangan semalam sekaligus memberi pressure mampukah kita bertahan selaku juara liga tahun 2009?? Perbezaan ngan setan dah tinggal 2 mata dan dengan Sengal 4 mata (kurang 1 game)..sesuatu yang amat copoi orang perak kate jadi kemenangan keatas Fulham adalah sesuatu yang mesti!!

Tenkiu Ivory!!

Berita baik adalah atas pujukan rayu manja Carletto akhirnya pihak Ivory Coast bersetuju melepaskan bintang dioarng Didi dan kalou lambat sikit bagi membolehkan dioarang join the club lawan Fulhampeh malam nie..Yahoo!!..Nie bermaksud Anelka akan diberi rest secukupnya agar dia leh men mggu depan secepat mgkin dan Borini terselamat dari menjadi bidan terjun menentang Fulham..Didi dan kalou akan turut serta Mikel dan Essien yang awal2 dh mntak izin nak stay dan akan berlepas ke Afrika 29 Dis nie..Tanpa penyerang berpengalaman, ak kureng yakin kemampuan jentera serangan jadi kemunculan Didi dan Kalou adalah amat dialu2kan sekurang2nya untuk match terakhir 2009 nie..Tenkiu Ivory!!

0 Die Hart

0 Comments
Wa salute sama lu..ko ad balut ak ad topi je

Muke Jambu tapi amat berbakat dan kelibatnya di gawang mmg macam Berus gigi Willis yang sukar ditewaskan oleh lawan..Joe Hart menjadi hero Die hard selepas menjadi penghalang bala tentera biru yang menembak bertubi2 peluru ke gawang Birmingham kelmarin..Walaupun masih muda tiada perasaan takut pada muka kebudak2an Hart yang tenang menepis shot2 padu Didi, Lampard dan Sturridge..Bengang tgok die tak dapat ditembusi, tapi macam cech, walaupun player lawan ak salute!!

Menentang Birmingham yang kedudukannya atas dari Libepul skang, aku leh katakan agak tergugat di awal permainan apatah menentang West Ham yang hampir tercorot liga pon Chelsea dah kena main separuh mati 2 pon dapat seri..

Carletto menurunkan kesebelasan yang agak pelik bagi aku sebab tiada Joe Cole, apatah lagi Zhirkov yang ak leh katakan beraksi baik lawan West Ham tapi mgkin x dipandang sebelah mahupun dua belah mata oleh Carletto yang lebih sayangkan Malouda dan Beletti..sturridge diberikan peluang debut pertama berganding dengan Didi di barisan hadapan..Alex sekali lagi menjadi taruhan sekaligus mengenepikan Carvalho bagi memantapkan kekuatan pertahanan yang dilihat dah semakin pulih aura kebalnya..takde lagi bocor bertalu2 macam masa lawan Everton..

Sebastian Larsson dan Benitez (bukan rafa k) menjadi ancaman kubu Chelsea ditambah dengan sorakan dan makian dari home fan, dah tentu agak sukar concentrate bkan?? Chelsea lebih mengawal permainan dan posession mankala Birmgham lebih menenkankan serangan counter attack jika dilihat boleh tahan laju kaki Chuco, Benitez dan Larsson macam pelesit bila melakukan serangan balas..cech ak lihat agak gelabah tapi tetap maintain save shot2 murahan dari player home..

sturridge walaupun beraksi i buat kali pertama tidak nampak gugup malah hampir menghukum pertahanan lawan dengan shot padu cuma ditepis oleh Hart..Lampard pula mendapat peluang mengancam keeper muda ini selepas passing cantik dari Sturridge namun sekali lagi rembatan Lampard yang jarang2 miss ditepis lagi oleh Hart..Gol untuk Birmingham dibatalkan kerana Offside dan ak xpasti yang terbaring tu kire ke x tapi dah official kate offside, just live with it!! Didi memberikan hantaran cantik untuk Sturridge di hujung first half cuma tidak disempurnakan sebaiknya-first touch yang jauh ke luar gawang..kalo ade Anelka ak rase dah konpem gol..

Second Half Chelsea kembali mengasak namun segala cubaan diselamatkan..Oleh Siapa??Hart!!
name pon Hart mmg level Hard la..Didi kurang menyengat akibat dikawal ketat defender lawan..Sturridge dah tamat tempoh dan Kalou di masukkan..Impak yang bagus dari Salomon yang mengucar kacirkan defend di bahagian cuma cross yang sia2 diberikan coz takde sesape menyambut hantaran..Alex hampir menyentak jantung fan2 dgn memberikan shot padu dari free kick seperti menentang Fool tapi dinafikan oleh post..nampak sgat kuat gler babeng sampai bola melantun masuk tengah balik..

Carletto amat pelik..kenapa?? walaupun Malouda dah kena kad kuning, tambah dengan takde pape sumbangan dari player Perancis nie..ak musykil kenapa tidak keluarkan Malouda?? Lampard menjadi mangsa subs pelik bin ajaib dari carletto yang dikeluarkan dengan Joe Cole untuk menghidupkan suasana..lampard walaupun tidak sebahaya sebelum nie, die masih menjadi general di tengah dengan pass high ball untuk mengekalkan posseission dan corak permainan Lampard kerap membuka ruang di bahagian tengah untuk rakan2 nya naik ke atas..Tanpa Lmpard, Mikel kurang pembantu dan agak goyah di tengah.. Belletti juga bagi aku tak beraksi baik dan di manakah Zhirkov?? Beli untuk wat perhiasan je ke??? Yuri boleh kate dribbling die lagi bagus dari Malouda atau Belletti dan ak xnampak sebab ape die x dimasukkan dalam match nie..

Cech walaupun aksi die kerap dikritik, tapi die save cubaan Free kick dari larsson yang betul2 mencari bucu gol..Cuak gak ak sebab kepala die terlanggar tiang, tau2 je la kepala die kan retak injured dulu so ak risau gak tah tibe2 pengsan balik kang..Nasib baik topi ragbi die menjadi guardian , mgkin ad besi kot lam 2? huhuhu..Dan Malouda tambah membengkekkan ak sebab dikeluarkan selepas itu akibat terima kad kuning kedua..Sememangnya good decision dari Carletto lol..Dengan 10 orang, takde ape leh dilakukan sangat dan Chelsea terpaksa berpuas hati dengan result seri..sekali lagi..

Corak permainan dah semakn baik berbanding masa lawan West Ham tapi lepas bilangan bolos dah berkurang, jumlah jaringan pon turut menurun..Nie merupakan kali pertama kita takde jaringkan gol dalam musim nie..Mgkin ketiadaan Anelka menjadi punca sebab gandingan die ngan Didi jarang x mencetak gol..Harap2 lawam Fulham nie leh cover balik..Nie merupakan first clean sheet kita lam 7 game, sesuatu yang amat dinanti dan harap bleh maintain kebal di bahagaian ini..Papepon perjalanan masih panjang dan harap2 di Bridge isnin ini fulham mampu disenyapkan..KTBFFH!!

Match Highlight :


Thursday, December 24, 2009

0 Sumbangan Terakhir!!

0 Comments
Para pemain Afrika kini diharapkan mampu memberi jasa2 terakhir diorang sebelum berlepas bagi persiapan kejohanan benua diorang..Didi, Mikel dan Kalou (serta Essien yang masih injured) akan dirindui dalam masa sebulan jadi ak mahu mereka menghadiahkan mata kemenangan dengan menewaskan Birmingham malam ini sbagai hadiah perpisahan yang bermakna!!

Tanpa Anelka yang cedera, ini bermakna Sturridge akan berduet dengan Didi di barisan hadapan sebagai balasan persembahan menariknya menentang West Ham..The Beast Essien dan Big Boss Bosingwa stiil dalam wad dan tidak akan menyertai skuad cam bese..Zhirkov ak harap dapat diberikan lebih kepercayaan oleh Carletto di bahagian Midfield coz kita sendiri dapat lihat aksi lincah dan pantas pemain Russia nie memang bahaya semasa menentang West Ham jadi ak harap ketiadaan Essien dapat membuka ruang untuk Yuri beraksi..

Didi seperti biasa akan sentiasa menjadi igauan ngeri bagi mana2 keeper di England dan naluri pemusnahnya membolehkan Didi menjadi calon terbaik kasut emas musim nie..Malam nie dengan gersang semasa menentang West Ham ak mahukan Didi kembali bernafsu ntuk menambah koleksi golnya sebagai backup ketiadaannya di bulan Jan nanti sekaligus menjadi gol perpisahan yang terbaik untuk Chelsea..Keep it up Didi!!

Mengenai Birmingham, apa yang pasti diorang x bleh di pandang rendah apatah lagi selepas kita seri dengan pasukan tangga kedua dari bawah minggu lepas menunjukkan mana2 pasukan dalam liga nie adalah ancaman terhadap Chelsea..Sebastian Larsson adalah yang perlu diberi perhatian sebab die nie jarang miss gol jika mendapat peluang..Sebarang kesilapan sekali lagi di bahagaian defence pasti akan membawa padah dan ak berharap kita dapat clean sheet pertama bulan Disember nie..Rehat seminggu bagi aku dah cukup untuk player2 The Blues menjana tenaga dan pemikiran untuk kembali segar dan bersemangat semula..Ayuh buktikan kita mampu bangkit!!

Formasi malam nie :

-----------Cech-------
Ivanovic-JT-Carvalho-Ash
Yuri-Lampard-Mikel-Joe-
-----Sturridge-Didi----

Result Prediction : Birmingham (0) - Chelsea (2)

Match LIVE - ESPN 8.40 mlm

0 Krisis??

0 Comments
Adoiyaii x abes2 ngan masalah yang menimpa skuad Chelsea lepas satu-satu probs datang..Dengan result yang semakin hampeh, kali nie barisan pemain Afrika akan bertolak awal dan berita terbaru Anelka mgkin injured lebih lama..satu lagi, Carletto still tak nak beli player!!

Seperti ibu yang memanggil anak2 kecilnya masuk rumah waktu Maghrib, barisan negara2 Afrika nampak x sabar2 nak panggil bintang2 football mereka pulang awal untuk persiapan Piala Afrika bulan Januari nanti..Skuad Chelsea adalah paling tertekan coz ad ramai pemain benua nie dan diorang nampaknya dah dipanggil lebih awal iaitu 27 Dis nie so match dengan Birmingham akan menjadi match terakhir diorang dan sekaligus terlepas aksi menentang Fulham..Dah la jarak match antara Birmingham dan Fulham tu sehari je harap2 skuad kita lawan Fulham nanti betul2 fit dan cergas walaupun tanpa ketiadaan bintang2 hitam nanti..

Tambah menambah garam di luka adalah ketiadaan Anelka sehingga bulan Januari akibat kecederaan mnyebabkan bilangan striker kita semakin berkurangan..Didi hanya akan beraksi menentang Birmingham dan bermaksud menentang Fulham kita hanya mempunyai Sturridge dan Borini sebagai penyerang sejati di bahagian hadapan..tanpa penyerang berpengalaman ak kurang yakin samada kita boleh mencapai kemenangan menentang Fulham yang boleh kira kuat gak sebab leh belasah team setan beb..harap pemain2 lain seperti Joe Cole dan Lampard leh backup striker kita untuk mencari gol nanti..alangkah bagusnya jika nama Aguero sudah ada di atas name list skuad Chelsea skang..

Wlaupun dipenuhi dengan pelbagai masalah, Carletto masih berlagak sempoi dan cool seolah tiada apa yang berlaku..mendahului top spot dengan 4 mata bagi aku belum cukup selamat kerana jarak dengan dengan pengejar di bawah belum cukup jauh dan jika lalai kita boleh dipintas bila2 masa sahaja..seperti biasa Carletto still mengatakan di xnak beli sesiapa walaupun Roman dah bagi green light..

'I have a lot of confidence in my strikers, not only Drogba, not only Kalou, not only Anelka, also Sturridge and Borini. Against Fulham maybe we have only Sturridge and Borini, but in January we have Anelka.

'I didn't ask for new players to my club, we have a good solution internally. We don't need new players in this moment.'

Aku setuju dengan Carletto, Sturridge ngan Borini memang berbakat dan akan jadi pemain yang hebat jika diasah sebaiknya TAPI cmon la ak yakin sume fan Chelsea hanya mengharapkan sorang je, ya sorang je pembelian Januari nie dah cukup iaitu Striker yang muda dan prolifik seperti Aguero atau Suarez..Anelka dan Didi tidak akan kekal muda dan ak yakin lambat laun masa diorang akan berakhir apatah lagi kita tidak tahu bila lagi kita akan ada peluang masuk Transfer Market pasnie dengan CAS still pertimbangkan hukuman banned tempoh hari..nama Aguero dah disebut2 di media sampai ad yang kata dah confirm masuk Chelsea tapi dengan Man Shitty dah dapat manager baru ak risau gak kalo2 diorang nak curik target player Chelsea lagi cam Robinho..bese la diorang nie takde keje asyik curik player orang je main stil x pawer2 gak..nak tiru cam Chelsea?? Cermin la muka sendiri dulu..

Ehh Kun, dah macam baju biru Chelsea je ??

Carletto masih berdiam diri tapi transfer rumours player ke Chelsea dah berlambak2 sampai ak keliru sape yang nak beli player nie, manager ke pihak pengurusan Chelsea?? Walaupun ak mengharapkan kedatangan Aguero yang dilihat memang sesuai dengan formasi Chelsea, bagi aku biarlah dia datang dengan persetujuan Carletto agar situasi Sheva dan Jose tidak akan berulang..Sheva bagi ak mmg bagus cuma yang beli die Roman bukan Jose jadi 2 pasal die x menyerlah di bawah kendalian Special One..Harap2 Carletto dapat memberikan keputusannya dan ak yakin die x kan menyesal pye jika mendapatkan Aguero..Duit dah ade, pe tunggu lagi??

Krisis akan sentiasa ad kat mane2 pasukan pon cume bergantung ngan kelab 2 macam mane nak handle..Buat mase terdekat ak harap kita dapatkan target awal 6 mata sempena Boxing Day sebelum memikirkan langkah seterusnya untuk cabaran hebat Januari nanti..Masih optimis ak yakin jika kita leh lepas masuk Bulan Februari dengan still top liga dah tentu kejuaraan liga akan berada di dalam genggaman..Keep the Faith, Keep the Support, Keep The Blues Flag Flying High!!


0 Pe Cerita Bebudak Loan??

0 Comments
Nie bukan pasal ad loan shark datang atau Chelsea amik loan kat bank sebab nak beli player, tapi sedar tak sedar kita dah masuk pertengahan musim dan peciter player2 pinjaman yang beraksi dengan team lain skang??

Walaupun beraksi dengan team lain, diorang nie still player Chelsea dan hanya prestasi diorang yang akan menentukan samada diorang nie still ad lam perancangan Carletto atau tidak..Meletakkan diorang nun jauh ke tempat lain bukan bermakna The Blues tidak mahukan pemain2 ini tapi hanya untuk memberikan peluang kepada mereka untuk mendapat pengalaman lebih bagi mempercepatkan perkembangan dioarang agar boleh kembali sebagai pemain yang lebih bagus.. Ak akan menyentuh mengenai pemain yang kureng menjadi sampai yang beraksi bagus setakat nie..

Scott Sinclair adalah paling malang sebab kat Chelsea kurang dapat tempat, tapi lepas loan pon die still duduk kat tepi padang sebab injured sehingga jarang bermain kat Wigan..Pegi makan scott emulsion le bebanyak pasnie..

Masih ingatkah korang ngan mamat rambut cam roti jala nie?? Defender berbakat England Michael Mancienne yang dikatakan pengganti JT kini beraksi dengan Wolverhampton dan walaupun prestasi team nie kurang bagus tapi akhir2 nie dioarang dah menang balik sampai melonjak ke 12th spot liga..Mancienne dah bermain 14 game untuk Wolves dari keseluruhan 18 game dengan 10 game sebagai starters menunjukkan pemain muda nie antara tonggak utama pasukan..Dengan peranan diberikan lebih sebagai midfielder energetic di pasukan baru, mungkin adalah pengalaman baru untuk Mancienne yang lebih terdedah sebagai Defender sebelum nie..Ini menambah versatility die dan mgkin akan menjadi sesuatu yang menarik untuk dipertimbangkan oleh Carletto..

Pemain seterusnya adalah Di santo yang dianggap New Crespo, setelah beraksi setengah musim kat Blackburn, prestasi pemain nie mendapat pujian Sam Allardyce sehingga pernah berfikir untuk membeli player nie yang dikatakan menyerupai kelibat Santa Cruz di Rovers..Walaupun kurang menjaringkan gol, teamwork ability dan work rate yang tinggi membolehkan die menjadi regular starter kat Rovers dengan Sam sudah tentu akan meletakkan namanya first di atas kertas bagi setiap perlawanan..

Miroslav Stoch ( dalam gambo no. 5) adalah yang berjaya mencuri tumpuan setakat nie, perkembangan hebat striker nie setimpal dengan jarak perpindahannya yang jauh ke luar negara membawanya ke Liga Eredivisie dengan menabur bakti bersama FC Twente..Di bawah bimbingan Steve Mclaren-bekas manager England, si katik nie tidak bermasalah dengan persekitaran baru malah menampilkan aksi yang hebat di posisi winger mengispirasikan kelab barunya sehingga berada di puncak liga meninggalkan kelab besar lain seperti PSV dan Feyernood..Dengan 8 gol dalam 16 appearances, sememangnya pencapaian yang hebat tambah2 umur die masih muda dan ak yakin jika die terus berkembang dah pasti akan menjadi aset utama The Blues di masa hadapan..

Adakah Carletto akan mengambil kembali bintang2 muda ini Januari ini?? Bagi aku tak perlu mengganggu perkembangan pemain ini yang sedang elok berkembang di kelab baru cuma jangan pergi tak balik2 dah la haha..Di dalam skuad Chelsea kini pon tak kurang sinarnya dengan beberapa pemain muda seperti Borini dan Kakuta dah menunjukkan belangnya dengan beberapa kali diberi kepercayaan oleh Carletto untuk braksi di atas padang dan ak yakin dioarang nie dah cukup untuk backup player senior sepanjang Piala Afrika nanti..Bagi yang dipinjamkan, ak harap korang manfaatkan peluang yang diberi di sana dan kutip seberapa banyak pengalaman yang ada untuk dibawa bersama pulang ke kampong halaman nanti..KTBFFH!!


Tuesday, December 22, 2009

0 Lets Sing!! Pt 1 : 10 men went to mow

0 Comments
Ak nak kenalkan segmen terbaru iaitu untuk memperkenalkan beberapa lagu2 atau chants yang sering berkumandang di Stamford Bridge dan di mana2 sahaja bahagian dunia selagi ada Blues Army di situ..satu lagu yang feymes di kalangan fan2 Chelsea - 10 men went to mow..camne nyanyi??


One man went to mow,
Went to mow a meadow,
(aside) Meadow!,
One man and his dog,
(aside) Spot!,
Went to mow a meadow,

Two men went to mow,
Went to mow a meadow,
(aside) Meadow!
Two men, one man and his dog,
(aside) Spot!
Went to mow a meadow,

repeat up to 9 then everyone stands up....
Ten men went to mow,
Went to mow a meadow,
(aside) Meadow!
Ten men, nine men, eight men, seven men, six men,
five men, four men, three men, two men, one man and his dog,
(aside) Spot!
Went to mow a meadow,

(arms extended: \0/)
Chelsea!
(clap x 3 above head: \0/)
Chelsea!

and repeat until you realise that everyone else has sat down because it's now half time

dah hafal?? jom usha camne diorang nyanyi kat London :



Kalo korang tak tau lagu nie mgkin korang akan dengar cam diorang buat bising je..Kalo dah tau ak yakin bile korang tgok match Chelsea Live kat TV konpem korang akan pasan diorang nyanyi lagu nie pye r..Lets Sing!!

Monday, December 21, 2009

0 Lupakan Ribery, Schweinsteiger mari!!

0 Comments
Chelsea dikhabarkan dah melupakan Ribery kerana sukar diperolehi tambahan lak bayaran yang diminta terlampau tinggi..Kini pengurusan dah beralih arah ke sorang lagi player Bayern iaitu si mamat rambut putih cam George Clooney, Bastian Schweinsteiger yang di rate kan sekitar £25m bulan Januari nanti..

Berita nak dapatkan Bastian nie bukan baru sebab pas Euro dulu memang ad berita Chelsea nak beli die tapi Scolari nak dapatkan Robinho so minat terhadap Bastian dilupakan..dengan umur dah hampir kemuncak, mgkin bukan pembelian yang terbaik tambah2 bagi aku £25m adalah harga yang mahal tengah2 krisis ekonomi skang..dengan formasi diamond digunakan Ancelotti ak agak sangsi dengan berita nie sebab die ni winger dah tentu agak pelik kat mane nak letak posisi die nie sebab bagi aku yang sesuai untuk formasi diamond adalah player trequatista cam Diego yang lebih bersifat overall dan playmaker..

Papepon Aguero dikatakan akan sedia diikat bulan depan dengan harga £32m..Mintak2 complete sebab pasnie kita taktau bile leh masuk transfer market balik kalau hukuman banned dijalankan semula..Sediakan payung sebelum hujan beb..

0 Fair Result

0 Comments
Keputusan yang sakasama kita peroleh semalam dan bagi yang menonton match nie ak pasti diorang akan stuju kerana kita boleh dikatakan bernasib baik berjaya membawa pulang 1 mata ke London setelah berhadapan dengan pasukan berani mati West Ham..Penalti dari lampard dan save yang cantek dari Cech di penghujung match menjadi penyelamat..

Match nie boleh dikatakan memang tensen dan macam match ragbi sebab banyak tackle dan selalu berenti permainan menyebabkan fan2 sakit ati tambah2 lak kita men kat tempat lawan so dah tentu le kena pressure terutamanya Lampard dan Joe Cole yang merupakan ex-player West Ham..Hanya beberapa seraangan berbahaya berjaya dilakukan dengan Didi dijaga ketat gler babeng semalam menyebabkan segala pergerakannya disekat..Home team berjaya mendahului selepas memperoleh penalti hasil berpunca dari asakan Ash..1-0 untuk West Ham dan menjadikan rekod kita lebih parah dengan 12 gol bolos dalam 6 match kini..

Second Half beberapa pertukaran dilakukan dengan Mikel dan Sturridge masuk kepadang dan membolehkan situasi kembali stabil..Babak yang sama berulang cuma kali ini giliran Chelsea memperoleh penalti selepas kekasaran ke atas Sturridge..Lampard menjaringkan hatrik dengan 3 penalti walaupun hanya satu yang diambil kira..Panas dan lawak gak ak tgok ref semalam suruh Frank ambik berulang2 kali sebab ada player gerak kat belakang kotak..kalo x gol penalti yang last tu memang ak mengamuk dah..

"I didn't need that," laughed Lampard, "especially as I missed one the other week. I wish I could have re-taken the Man City one."

Asakan bertalu2 dari tuan rumah yang terdesak mencari kemenangan untuk keluar dari relegation zone membuatkan player dan fan Chelsea sesak nafas..Kemasukan Zhirkov kurang membantu dan kita sememngnya bertuah sebab tandukan Franco di lewat permainan berjaya disambut kemas oleh Cech..Keputusan seri diperoleh tetapi lebih baik daripada takde point langsung kan??

Kekalahan setan dan Fool menunjukkan keputusan seri kita tidaklah seburuk yang disangka dengan kita dah mendahului Top Spot dengan 4 mata..Sengal ak xkisah sebab diorang akan drop point gak nanti..Apepon skuad akan memperoleh seminggu rehat pasnie sebelum 2 match kritikal menentang Birmingham dan Fulham dalam masa 3 hari..Persiapkan mental dan fizikal yang kuat ak harap Chelsea mampu memperoleh 6 mata penuh..KTBFFH!!

Match Highlight :

0 Nice To Meet You

0 Comments
Pertemuan yang tidak mengejutkan - sudah dijangka tapi sudah tentu amat menarik..Special One yang merupakan lagenda The Blues yang sukar dicari ganti akan menjadi penghalang Chelsea di pusingan kalah mati Champion League dengan perlawanan pertama akan berlangsung di Milan sebelum kembalinya Jose ke Stamford Bridge buat kali pertama pada 24 Feb nanti..Adakah masih ada sorakan ‘Jose Mourinho’ untuk Special One??

Walaupun sudah meninggalkan Chelsea hampir 2 tahun, aura Jose masih dirasai di Stamford Bridge kerana rekod yang menakjubkan dibawa oleh beliau kepada The Blues-Dua kejuaraan liga, satu FA Cup dan satu Carling Cup membuktikan kehebatan Jose yang mampu menyapu semua kejuaraan di England dalam 4 tahun kepimpinan beliau sebelum pergaduhan dengan Big Boss Roman..Hanya satu sahaja kejuaraan yang tidak mampu digapai oleh Jose iaitu Champions League dan kali ini walaupun lagenda ini banyak berbakti untuk kelab, para pemain The Blues akan memastikan impian beliau tidak akan tercapai..Di luar padang dia adalah orang yang akan kita ; fan dan player hormati selama2 nya tetapi di atas padang dia adalah lawan kita dan hanya sesiapa yang memakai logo Chelsea di baju mereka yang akan kita sokong..


Ramai manager telah datang silih berganti selepas pemergian Jose; Grant, Scolari dan Hiddink semuanya gagal menjadi pengganti tetap Jose yang masih terpahat kuat di hati peminat2 Chelsea..Siapakah yang mampu melupakan kata2 sinis dan kerek nya sewaktu memimpin Chelsea?? Pergaduhan mulut dengan Fergie dan Benitez adalah sesuatu yang memang menarik dan bagi aku kehadiran Jose ketika itulah yang menghangatkan suasana EPL sehingga menarik minat peminat2 bolasepak dunia menjadikan liga Inggeris sebagai liga paling popular dunia..Mungkin ada yang mengatakan dirinya bongkak tapi bagi aku dia bukanlah seumpama tin kosong yang hanya bercakap tanpa hasil..Jose membuktikan kata2 nya dengan trofi dan tidak ramai yang mampu berjaya sepertinya..


Namun Carletto merupakan pemimpin kita kini dan kita harus berdiri di belakangnya untuk dalam misi menumpaskan Inter kendalian Jose sekaligus mencerahkan peluang untuk meraih Piala Eropah buat kali pertama..Seakan sedar aura Jose masih kuat di kem The Blues, apatah lagi barisan skuad Chelsea masih lagi dipenuhi dengan barisan anak didik The Special One, Carletto hadir dengan falsafah baru iaiti formasi Diamond demi ingin menerapkan falsafah baru dalam pemikiran pemain Chelsea sekaligus melupakan taktikal dan pengaruh Jose dalam corak permainan diorang..Aura Jose masih ada, namun sudah berkurangan..Keengganan Didi, Lampard dan Carvalho ke Inter walaupun mendapat minat dari Special One membuktikan Jose bukanlah segala2 nya bagi diorang kerana Stmford Bridge adalah rumah mereka dulu, kini dan selama2nya!!


Pertemuan dengan Inter akan berlangsung Feb nanti, sesuatu yang melegakan kerana bintang2 hitam kita sudah pulang dari Afrika, tambahan pula Bosingwa juga mungkin akan kembali bermaksud kita akan berhadapan dengan mereka dengan kekuatan penuh!! Diharapkan kita mampu memenangi match ini dan membuktikan kepada Jose kita mampu berjaya tanpa beliau!! Keep The Blues Flag Flying High!!



Saturday, December 19, 2009

0 Teruskan konsistensi!!

0 Comments
Match menentang West Hampeh pasti menjanjikan persaingan sengit dan dengan legendary dan fav player ak Zola menjadi manager, satu penghormatan perlu diberikan kepada The Legendary 25 tetapi di atas padang, kawan adalah lawan dan rasa hormat perlu diketepikan dengan hanya kemenangan dicari..

Didi mgkin bakal kembali ke Upton Park untuk match penting nie-satu berita gembira untuk Kem The Blues..Alex pula bakal kembali berduet ngan Jt di bahagaian defence selepas aksi yang memuaskan lawan Porstmouse kelmarin yang pasti memberikan pressure dan masa untuk Carvalho pegi masjid muhasabah diri..Mgkin penggiliran pemain akan dilakukan di beberpa bahagaian dengan jadual perlawanan amat padat skang nie..3 hari 1 match beb mana tahan ak harap Carletto leh menyusun pemain2 yang ada bagi mengelakkan fatigue..

Lampard dan Joe Cole akan kembali ke tempat kelahiran diorang sebagai nbintang yang baru menyinar manakala Zola dan Steve Clarke kembali menemui tempat yang menaikkan nama diorang di arena bolasepak dunia..Walaupun penuh emosi, di atas padang sikapa professional perlu ditonjolkan dan hanya yang menang akan tersenyum di akhirnya..

Formasi :
-------Cech-------
Ivanovic-JT-Alex-Ash-
Mikel-Joe-Ballack-Lampard
---Didi-Anelka----

Prediction
West ham (1)-Chelsea(3)

Match Live Ahad 20 Dis kat ESPN pukul 11.55 mlm..Dont Miss!!

Friday, December 18, 2009

1 Sehati berdansa The Blues

1 Comments
Sekadar nak menghepikan diri di tengah2 kesibukan perlawanan liga yang akan muncul bertalu2 sempena Hari natal nie..korang pernah tgok player Chelsea shoot, cross, gol tapi pernah ke korang tgok diorang menari??

1,2,3..Go!!!



haha yang lawaknye Joe Cole pn tmpang sekaki gak..Footage nie amik lepas mng final FA 2007..diorang nie mmg leh masuk pertandingan menari r tapi tarian Didi mmg teruk nak mampus hua3..

1 Amukan Harimau Biru

1 Comments
Selaku rakyat Malaysia dan penyokong bola sepak tempatan, di sini ak nak selitkan sikit berita mengenai petang semalam yang merupakan detik terbaik untuk perkembangan bolasepak negara..Mungkin tidak ada kena mengena post ak nie ngan Chelsea, tetapi ak yakin ramai peminat still mempunyai sifat ingin tahu mengenai skuad negara walaupun dilanda pelbagai masalah selama ini..Apakah detik terbaik itu?? skuad bolasepak negara berjaya memenangi pingat emas Sukan Sea!!

Petang semalam dengan lepak2 kat umah ak ngan abang ak usha match nie kat TV, tidak terlampau mengharap tetapi tetap optimis dengan kemampuan negara yang dah maju sehingga berjaya mengalahkan gergasi Asia Tenggara dan pembekal tomyam, Thailand..Menentang Vietnam yang dikira pilihan utama, apatah lagi selepas skuad negara kalah 1-3 ngan diorang kat group stage, dah tentu kita dikira Underdog..Tapi apa yang memanaskan hati aku bile bace kat Metro pagi tu bile coach Vietnam selamba je memberi komen “ Senang je” sambil muke ala2 kerek bila ditanya oleh reporter mengenai final ini..

Match semalam memang bagi aku nampak peningkatan dalam corak permainan skuad negara yang berbaju biru mengingatkan ak kat Chelsea..kawalan bola semakin baik dan pertahanan yang mantap!! Dengan rata2 barisan muda menjadi pilihan kesebelasan skang, ak nampak masih ada sinar untuk perkembangan bolasepak yang suram..Vietnam mmg dsat first half tapi second half barisan harimau biru mengasak bertalu2 kubu lawan sehingga berjaya memperoleh gol kemenangan di lewat game iaitu minit 85 hasil gol Shahrul Idlan Talaha..hmm 2 la pasal keeper Vietnam 2 dah la injured kerek xnak kuar gak kan xpasal2 dah bocor..Wisel tamat, kemenanga tipis 1-0 diraih dan menamatkan penantian 20 taun!!

Aku pon sebenarnya malas nak amik tau pasal bolasepak negara yang kadang naik kadang turun sampai ak naik muak dengan drama di luar padang lebih dasyat mengalahkan team Brazil beribu kali lagi dasat dari Malaysia..tapi ak yakin walaupun ada yang sokong fool, sengal, team setan atau Chelsea, tapi bila ada match Malaysia macam nie secara x langsung memisahkan perseteruan kita dan membuktikan team negara tetap di hati..

Saksikan detik2 kemenangan Malaysia :



Pingat Emas sudah diraih,so pe lagi pasni?? Harapan aku mmg la nak tgok Msia msuk WC tapi fikir logic memang la susah gler beb, Thailand yang dasat pon x pernah masuk, tidak perlu terburu2 kerana nak jadi yang terbaik bukan boleh sekelip mata je, perlukan latihan dan pendedahan yang lebih baik di peringkat antarabangsa..Liga Super perlu lebih ampuh dan diperkuatkan pengurusannya tambah2 masalah kewangan perlu diatasi..Mgkin Piala Asia boleh ditarget, kalo dapat Piala Asia baru la ak leh kata kita ad kemungkinan layak g WC beb..Kalo Iraq yang tgah perang pon leh mng kenapa bukan Malaysia?? Jangan tersekat kat sini je dan senyap terus jadi cam dulu sepertimana selepas zaman Mokhtar Dahari..Perjalanan masih jauh dan ak ucapkan caiyok2 untuk skuad negara untuk kejayaan yang lebih hebat di masa hadapan..Malaysia Boleh!!



0 Sumpahan terhapus!!

0 Comments
Akhirnya The Blues berjaya menamatkan rentetan hambar 4 match berturut2 ngan kemenangan 2-1 keatas team tikus Porstmouse semlam dan walaupun sukar, ak pasti sume fan Chelsea lega sumpahan dah berakhir dan ak harap kecemerlangan nie leh diteruskan untuk match2 seterusnya!!

Dengan Didi direhatkan sebab injured, dah tentu beban gol akan diberikan kepada Anelka dan teammate yang lain..Alex kembali ke dalam skuad menggantikan Carvalho sebagai pengajaran kerana menampilkan aksi buruk dalam match2 sebelum nie..Hanya siapa yang terbaik akan masuk dalam skuad, kata Carletto..

Lampard dan Anelka menjadi wira Chelsea semalam walaupun bahagian pertahanan masih hancur dan rapuh cam biskut petak bile Penguin (Piquionne) gol semalam menjadikan 11 gol dalam 5 match dah bocor setakat nie..Penalti dari Lampard memang melegakan tak macam apa yang berlaku ketika menentang Man Shitty..Peciter Cech?? Takkan nak salahkan fan lak sebab boo sedangkan main teruk beb kalau ak ada kat situ mesti ak panas gak cume seb bek defend malam nie x teruk sangat macam sebelum nie lepaskan berdas2 gol kat gawang..

Kemenangan nie meletakkan Chelsea kembali mendahului 3 mata di atas, memulakan musim sibuk masa Krismas dengan baik dan diharapkan mampu disambung dengan kunjungan ke West Ham pasnie brtemu legendary Zola..Selepas ini setiap 3 hari mesti ad match liga harap Carletto dapat menyusun strategi terbaik untuk menggilirkan pemain2 yang ada sebaik boleh agar tidak kepenatan dan mengalami kecederaan..BLUES IS THE COLOUR, WINNING IS THE GAME!!!

Match Highlight :

Wednesday, December 16, 2009

0 Hidup dan mati

0 Comments
Match menentang Porstmouse mungkin akan menjadi detik terpenting dalam kempen liga Chelsea musim ini..mampukah The Blues bangkit dari prestasi hambar dalam 4 match terakhir??

Dengan bermain di hadapan penyokong sendiri, menurunkan barisan utama manakala pasukan lawan tidak berada di prestasi terbaik (tercorot liga)..apakah alasan lagi yang mahu dikatakan oleh Carletto jika kita tidak mampu mencapai kemenangan lagi malam ini??

Para pemain perlu membuktikan kita serius mahukan kejuaraan liga musim ini dan ak yakin jika kita menang malam ini ia akan menjadi detik kebangkitan kita untuk mencatat prestasi yang lebih konsisten selepas ini..Kekalahan team setan membuka ruang kita untuk menebus kesilapan dalam beberapa perlawanan terakhir dan ak yakin kekalahan setan turut akan menjadi pencetus semangat untuk para pemain mencatat kemenangan ke atas Porstmouse..

Essien still dalam kuarantin macam pesakit Influenza A dan x mampu diturukan justeru Ballack dan Mikel sekali lagi akan diberi peranan sebagai anchor di tengah..Deco mgkn masih injured dan akan digantikan dengan natural sub Joe Cole..Didi yang tengah panas membara dengan 4 gol dalam 4 match masih injury doubtful tetapi mgkin akan diturunkan memandangkan prestasi yang konsisten kini..Kalou sudah fit semula dan boleh digunakan sebagai backup Didi jika perlu..Bahagian defend mendapat berita gembira kerana Alex sudah kembali dan mgkin mampu memberi alternatif kepada Carletto untuk membaiki pertahanan yang longgar agar tidak akan dibocori gol lagi..Perubahan besar dalm formasi bagi ak tidak perlu sebab mentaliti pemain adalah benda penting yang perlu diubah!!

Muahahaha, makan budak!!!!!!!!!

Grant selaku bekas manager yang membawa kita ke final CL dulu pasti ingin membuktikan pengurusan Chelsea silap memecatnya..Jamie O’hara antara pemain yang perlu diberi perhatian oleh pertahanan Chelsea dengan larian lincah dan cross yang berbahaya..Piquionne dengan muke ala2 predator gilakan darah (rujuk gambo kat atas) juga tak dilupakan kerana mampu memberi ancaman pada kelemahan kita iaitu set-piece..So JT, beware!!

Formasi :

-----------Cech---------
Ivanovic-JT-Alex-Ash
Mikel-Ballack-Lamps-Joe
---------Didi-Nik----------

Result prediction : Chelsea (3) – Porstmouse (0)
Match DELAYED pkul 6 pagi Khamis ini..pas smayang subuh leh la tgok haha..Dont Miss!!

0 Defend cam syial!!

0 Comments

Defend mmg cam syial!!! 10 gol dalam 4 game..pe nak jadi ngan bebudak defender nie, makan gaji buta ke?? Tiada yang lain ak salahkan melainkan Petr Cech semata2 kerana menjaringkan gol cantik untuk gol pertama dan menjadi tunggul kayu untuk gol penyamaan ke -3 Evertongsampah..

Dengan skuad utama digunapakai selepas berehat menentang team Appolo, tiada sebab untuk fatigue atau masalah kecederaan..Hanya Essien, Kalou, Sturridge, Deco dan Bosingwa yang tercedera di mana rata2 bukanlah regular starter kecuali The Beast Essien yang bermalam di Wad London 3 minggu..Didi, Nik, Frank dan JT yang merupakan tulang belakang skuad tetap ada di dalam first team dan tidak ad sebab mengapa kita harus gersang lagi minggu nie..

Pemain The Blues masuk padang x guna kaki kanan, mgkin lupa diajar oleh Nik yang beragama Islam so rata2 pemain memulakan permainan dengan langkah kiri di mana Evertong gol awal dengan jaringan bodoh dari bahu Big Pete..1-0 untuk Si Tong..Hanya Didi yang ak puji dalam game ini..penuh kesungguhan dan naluri pemusnah untuk memberikan kemenangan untuk pasukan membolehkan Didi menjaringkan gol pertama The Blues untuk menyamakan kedudukan hasil hantaran Lampard..Nik rasa tercabar dengan partnernya lalu menjaringkan gol kedua..Tapi kebangangan defend akibat dihentak Blackburn dulu masih dirasa so Yakult menjaringkan gol penyamaan Si Tonggas selepas kekacauan di kotak penalty Chelsea seumpama adanya pengebom berani mati masuk padang..

Second Half meneruskan babak yang berulang, Didi sahaja yang berkobar2 mencari gol dan pada minit ke-58 The Blues sekali lagi mendahului dengan volley cantik dari Didi..Cech bergembira, para pemain yakin kegersangan diorang bakal ditamatkan malam nie..Tetapi set piece sekali lagi menjadi igauan seumpama di Villa Park, free kick ke dalam kotak tidak ditanduk kemas oleh defender, dan terkena kepala Saha untuk gol ke-3 Tonggas dengan Big Pete menjadi Small Pete kerana hanya melihat bola melalui kepala dan topi ragbinya..pasangan pensel 2B dimasukkan iaitu Beletti dan Borini namun tiada keajaiban mampu dilakukan..match berakhir dengan kehampaan 3-3 meneruskan kegersangan dalam 4 match berturut2..

Didi ak memang salute, dengan 18 gol dah disumbatkan musim ini, tue belum kira assist dan performance die selaku teamwork player, ak boleh katakan dia sememangnya pemain terbaik kita musim ini..seperti mengetahui kehilangannya ke Afrika nanti bakal dirasai rakan seperjuangan, Didi memberikan persembahan menakjubkan dalam match2 terakhir seolah2 hadiah perpisahan sebelum hilang sebulan bermula selepas menentang Fulham..Didi beraksi dengan sepenuh hati dan ak harap dia dapat sumbat lebih banyak gol untuk cover die mase x men bulan Jan nanti..KEEP IT UP DIDI!!

Bahagian pertahanan sememangnya masalah besar kita kini dengan set piece adalah salah satu punca utama..lepas lawan Villa ak tgok dah okey tapi skang dah jadi balik mgkin Carletto perlu bertindak semula?? Cech bagi aku perlu perbaiki lagi keyakinan dia menepis bola2 tinggi, adakah masih trauma atau rindukan kepala lutut Hunt?? GK sepatutnya menjadi makhluk yang paling berani dan tangkas di dalam kotak penalti seperti singa di dalam territory nya..atasi fobia, ak yakin Cech masih keeper terbaik dunia dan ak berharap dia akan membuktikan kata2 ak tepat!!

Wa salute sama lu Agbonlahor (walaupun nama ko x sedap haha)

Namun sebangang2 defender Chelsea, bangang lagi team Setan kerana dibakar hidup2 dengan api Neraka Jahanam di rumah buruk old kerepot oleh Villa hasil tandukan panas membakar Agbonlahor..haha padan muka Setan dan nie membolehkan Chelsea kembali mendahului dengan 3 mata di persada liga..nasib masih menyebelahi The Blues dan ak harapkan kita dapat menggunakan peluang ini sepenuhnya untuk kembali yakin dan mencatatkan prestasi yang lebih konsisten..Porstmouse menjadi lawan khamis nie dan bahang full speed sewaktu krismas sudah mula terasa..diharapkan kita mampu menang secepat mungkin seterusnya memulakan musim busy Boxing day dengan keyakinan tinggi!!

Match Highlight :

1 Layan Blues Jap : Kau yang bernama seri

1 Comments


Result minggu nie lagi...Seri
Leburlah rekod di Bridge
Tak bisa ku nikmati
Gersang kemenangan yang dinanti

Biarpun hanya Evertonggas
Biarpun didi gol berdas2
Sekali cech menggila
Sejuta bolos diterima


Sekalipun fan kecewa
Mentari terbit di Old Kerepot
Bintang di angkasa
Masih bernafas Chelsea akhirnya
Agbonlahor jadi messiah

Dimana janji mu Ancelotti

Kata xnak seri lagi
Realitinya tetap seri seri lagi
Tinggal Porstmouse jadi harapan
Satu-satunya sandaran
Jalan kejuaraan masih jalan yang terang
Seri… aku merayu
Jangan la result khamis nie...Seri..

Hakcipta : Tangan itam aka Handyblack

Saturday, December 12, 2009

0 Ayuh kembali bangkit!!

0 Comments
Evertong akan bertandang ke Bridge malam ini dan sudah tentu Chelsea yang kempunan dalam 3 match terakhir akan menggunakan peluang ini untuk menebus segala kehampaan dan meratah Evertong secukup2 nya selaku pembuka selera untuk kembali ke zon kemenangan..Cmon Chelsea!!

Tanpa Essien yang cedera, bahagaian midfield kita tetap tidak goyah kerana adanya Lampard, Mikel dan Ballack yang akan mengemudi jentera di bahagian tengah..Kesemua pemain utama yang cedera ringan telah kembali kedalam skuad dan ak harapkan bahagian defend tidak akan melakukan sebarang kesilapan lagi selepas ini..

Melepaskan 7 gol dalam masa 7 hari dan menggunakan 3 keeper berbeza sememangnya sesuatu yang tidak boleh diterima kerana sebelum ini kita kelihatan amat kental di bahagian belakang..dengan Cech kembali menjaga gawang selepas terlepas 2 dari 3 match terakhir, ak harap dia akan melupakan kesilapan di Manchester dan kembali beraksi cemerlang..Bahagaian serangan tidak bermasalah kerana Didi tengah Hot Form dan Nik serta beberapa pemain lain seperti Lampard dan Joe Cole juga mampu manjaringkan gol..

Bagi pasukan lawan, sudah tentu diorang nak revenge kekalahan di final FA Cup season lepas dan antara player yang berbahaya adalah Saha kerana mamat rambut perang nie tengah top form berbanding masa kat MU dan dengan defend kita still problem, Saha sudah tentu akan mencuri peluang sekiranya kita lalai..

Formasi malam ini :

-------Cech---------
Ivanovic-JT-Carvalho-Ash
Mikel-Lampard-Ballack-Joe
-------Didi-Nik--------

Result Prediction :
Chelsea (2) - Everton (1)

Chelsea akan main awal dan sekiranya menang, sudah tentu pressure kepada Team setan yang akan menentang Villa so ak harap diorang akan drop point..papehal pon yang oenting ak harap skuad Chelsea akan menumpukan kekuatan kita sendiri dan lupakan pasal team lain kerana kita sudah berada di atas..Sekiranya kita terus fokus, ak jamin Chelsea akan kembali meraih kemenangan seterusnya menjuarai liga musim ini..KEEP THE BLUES FLAG FLYING HIGH!!

Match LIVE 10.55 mlm ESPN..Dont Miss!!

Friday, December 11, 2009

0 Kakuta pilihan Ancelotti

0 Comments
Di sebalik pendedahan Mikel mengenai amukan besar-besaran Ancelotti ke atas para pemain berikutan aksi hambar menentang Apoel, hanya ada seorang sahaja player yang mendapat pujian dari manager Itali ini-wonderkid Kakuta..

'Kakuta is the only one who I think tonight played well, he showed his talent and did fantastic passes for the second goal,' Ancelotti said. 'We have to look at him, stay calm and he will be the future of Chelsea.'

Hatta Didi dan Essien yang menjaringkan gol tidak mendapat reaksi dari Carletto menunjukkan betapa tinggi harapan manager Chelsea ini terhadap bintang baru Perancis nie..dalam match menentang Apoel, Kakuta memberikan debut pertamanya selaku starter dan bermain selama 73 minit sebelum ditukarkan dengan Borini..Dalam match ngan Apoel , Kakuta dapat menyerlahkan bakatnya dengan lebih bebas dan ternyata potensi Kakuta yang versatile membuktikan dia dapat beraksi di mana2 posisi serangan samada sayap ataupun striker..


'I've played right, left and behind the striker so it doesn't matter. That's fine because it's left and right, it's the same.'said Kakuta.

Berdasarkan poll yang aku wat, ramai mengakui Kakuta adalah pemain muda yang bakal meningkat naik musim ini, dengan 8 vote diraih mengalahkan Sturridge (1 vote) dan pemain muda lain, sememangnya Kakuta adalah pilihan Fan dan Manager..Thanks 4 the vote!!

Dengan potensi selaku bintang baru yang bakal menyinar, pengalaman yang bakal diterima oleh kakuta amat penting tetapi harap tidak ada terlalu banyak pressure diberikan terhadapnye kerana di masa muda emosi diorang still masih mentah dan harap boleh develop dengan sebaik yang mungkin..mampukah Carletto menjadikan Kakuta=Kaka?? Juz wait and see..

0 Suarez dalam radar

0 Comments
Chelsea dilaporkan berminat untuk mendapatkan Top Striker Ajax, Luis Suarez pada bulan Januari nanti..Dengan harga sekitar £15-£20 juta, sudah tentu die lebih murah dari Aguero, tapi berbaloi ke??

Luis Suarez yang merupakan player Uruguay dan Kapten Ajax memang dah lame menjadi perhatian kelab2 besar lain termasuk la Chelsea dan Barca yang tumpang sebok gak..mgkin Man city akan muncul membida pulak nanti haha..Dengan 56 gol dalam 80 apearances untuk Ajax, ia merupakan pencapaian yang hebat tambahan pula die baru berumur 22 tahun..Jika mahu dibandingkan dengan Aguero, ak rase diorang same handal tetapi Suarez amat berbaloi untuk dibeli kerana harganya lebih murah berbanding harga Aguero yang boleh mencecah £5o juta dengan adanya Si Tamak Atletikus..Itu belum campur gaji die lagi yang kerek nak lagi tinggi dari JT dan Lampard..Jgan jadi cam Sheva dah r..

Setakat nie dah ada 3 orang pemain yang menjadi buruan Chelsea-Aguero, Suarez dan Jack Rodwell..Ketiga2 player nie masih muda dan ak dah nampak management Chelsea dah membuka mata untuk mencari bakat muda sebagai pelaburan jangka masa panjang..Ak sarankan Hamsik ataupun Di Maria jika inginkan lebih alternatif..Papepon Carletto dah kate die tak nak beli sesape, mgkin perang psikologi untuk menurunkan harga?? Semua keputusan di tangan Carletto dan harap die membuat pilihan yang tepat..


Thursday, December 10, 2009

0 Essien masuk wad

0 Comments
Official Chelsea dah mengumumkan berita buruk pagi nie, xcukup2 lagi dengan gersang 3 game tanpa kemenangan, kini awan gelap sekali lagi melanda kem The Blues dengan scan kecederaan essien memberitahu pemain Ghana nie bakal terlepas 3-4 minggu..

Petikan dari official :

Michael Essien today (Wednesday) underwent an examination on the injury he suffered in last night's Champions League game. Results of scans show a tear in his right hamstring.

Essien is expected to be out for three to four weeks.

The Beast merupakan untouchables player di bahagian diamond dan pemain pilihan utama Carletto justeru kehilangan beliau pasti amat dirasai fan2 sume tambahan pulak die nie suke shot2 padu dan menjaringkan gol2 penting cam lawan Apoel haritu..kini Mikel dan Ballack perlu menggalas tugas selaku anchor di bahagian tengah..diharapkan Essien mampu pulih secepat mungkin sekurang2 nya musim Krismas kerana jadual ketika itu amat padat dan kita amat memerlukan pemain berkaliber sepertinya..perlukan Dr. Horse??