The Blues Army Live Chat

Ini permanent post. Teruskan membaca latest artikel kat bawah.

Saturday, July 30, 2011

1 Memahami Cara Villas Boas

1 Comments
Oriol Romeue (satu-satunya pembelian Chelsea setakat ini)

Dekat nak masuk EPL dah nie, satu pembelian heavy pon takde wehh!! Man City dah bedal Aguero, Manure dah beli 3 player, Liverpool beli borong pemain England, Arsenal beli adik Ronaldinho..Chelsea je yang masih melopong!!

Pemain senior menjadi semakin tua, tapi takde tanda-tanda untuk kita membeli pengganti berkaliber segera..Adakah ada yang risau??

Nampaknya kita perlu memahami cara AVB berfungsi..

Tidak drastik

Ketika di Porto, Villas Boas hanya membuat dua perubahan pada skuad iaitu menjual Bruno Alves dan Meireless, dan membawa dua pembelian iaitu Otamendi dan Moutinho, selainnya adalah barisan skuad yang sama dari musim berikutnya..Lihat hasilnya?? 4 trofi dalam semusim.

Gunakan skuad sedia ada

Sejak berada di Chelsea, AVB membuat kenyataan skuad yang ada sudah cukup kuat dan hanya mahukan beberapa perubahan kecil..AVB dijangka akan menggunakan pemain sedia ada dan Torres dan Drogba bukan calang-calang pemain sepertimana Hulk dan Falcao di El Dragao..Mungkin ada yang mahukan kita membeli, tetapi sebenarnya kita sudah cukup dari segi kualiti, cuma perlukan pengurusan yang baik..

Tiada pembelian mengarut

50m Man Torres?? Dijangka tiada lagi pembelian terdesak dan mahal sebegini lagi selepas ini di bawah AVB..Tempoh dua mingggu hanya untuk membuat evaluation menunjukkan AVB amat rasional dan mahukan masa sebelum menentukan apa yang dia mahukan..Pembelian pemain muda dan lebih murah Oriol Romeue dari Barca untuk menggantikan Essien membuktikan AVB tidak akan membazir wang kepada pemain yang overrated..Neymar (40m), Pastore (45m) dan Modric (30m) antara transfer target utama kita tetapi sehingga kini tiada response menunjukkan AVB dilihat tidak akan tunduk kepada pihak kelab luar yang hanya mahu mengorek tabung Chelsea..

Pemain muda

AVB memang suka menggunakan pemain muda, dan di sinilah department yang mungkin antara sebab mengapa dia merasakan kita sudah cukup kualiti untuk compete di tahap tertinggi..Josh Mceachren dan Sturridge mungkin adalah jawapan terbaik berbanding sesiapa yang mahukan kita membeli Modric dan Pastore..Kita sedia tahu kualiti pemain muda ini, cuma perlukan kepercayaan lebih dari manager..



Aku takkan terkejut sekiranya AVB tak membeli sebarang pemain bernama besar dalam musim panas ini..Pembelian nama kecil Romueu menunjukkan AVB mempunyai pandangan tersendiri dalam polisi membeli pemain dan dijangka akan ada lagi pembelian sedemikian rupa pada masa akan datang..Yang penting ada kualiti dan boleh melaksanakan tugas diberi, harga bukanlah penanda aras sebenar kredibiliti sesorang pemain..Youngsters kita juga nampaknya sudah bersedia untuk beraksi musim ini dan dijangka akan memainkan peranan lebih besar di bawah AVB..KTBFFH!!


Wednesday, July 20, 2011

0 Persediaan Ke Bukit Jalil

0 Comments
Pergi tengok Chelsea di Bukit Jalil?? Bagus. Ini 3 persiapan yang amat penting untuk sesiapa yang akan berkerumun menyaksikan match Singa London menentang Harimau Malaya malam esok.

Jersi.

Baju Biru Keramat Chelsea untuk dipakai malam esok. Bukan senang diorang nak datang Malaysia jadi pastikan kita mem'biru'kan Bukit Jalil!!

Skarf Malaysia


Tak loyal?? Jangan lupa bawak sekali Skarf Malaysia berwarna kuning sebagai sokongan buat skuad negara. Malaysia is our heart, Chelsea is our soul. Aku tak kesah sapa menang dan sudah tentu aku sokong keduanya.

Tiket

Ini kalau sapa tinggal memang mangkuk le jawabnye. Kalau rasa kaya nak beli tiket baru boleh la kot, atau cube cari pasal nak panjat pagar. Jangan lupe bawak tiket korang bila nak pergi tengok match nanti, kecuali la korang nie Guard, Referee atau pemain Malaysia sendiri.

Dah sedia?? Jom serang Bukit Jalil!!


0 Depa dah mai dah!!

0 Comments
Diketuai Kapten Marvel JT

Panas ke Bro??

Ferreira serabut..serabut..

Sesi tandatangan di Hotel Penginapan..Konpom la Torres paling feymes..

Diikuti Super Frank..

Barisan Kabinet Malaysia 2011

Menurut Ong Kim Swee sembilan pemain senior akan diserap untuk menghadapi Chelsea pada aksi persahabatan di Stadium Nasional, Bukit Jalil. Yelah, nak harap semua Harimau Muda lawan skuad senior Chelsea, world class player pulak tu mangkor le jawabnya..

Sembilan pemain senior itu ialah Norhafiz Zamani Misbah, 30, Amri Yahyah, 30, Hairuddin Omar, 32, Badhri Radzi, 29, Daudsu Jamaluddin, 26, S. Subramaniam, 26, Shahrulnizam Mustapa, 30, Joseph Kalang Tie, 24, dan penjaga gol, Farizal Marlias, 25.

Diorang nie nanti akan digabungkan dengan pemain-pemain berusia bawah 22 tahun yang menjadi tonggak skuad Olimpik negara seperti Irfan Fazail, Gary Steven Robbat, Wan Zack Haikal Wan Nor, Fandi Othman dan Zubir Azmi.

Kim Swee turut menamakan Norhafiz Zamani sebagai kapten skuad Pilihan Malaysia bagi menghadapi Chelsea yang tiba di Kuala Lumpur pada tengah hari semalam.

“Saya pentingkan disiplin sepanjang permainan dan berharap pemain dapat memberi tumpuan penuh serta mengurangkan kesilapan,” kata Kim Swee yang kehilangan beberapa tonggak utama Harimau Muda yang menyertai skuad Piala Dunia kendalian Datuk K Rajagobal.

“Peluang bermain dengan nama-nama besar dari kelab Inggeris ini harus digunakan sepenuhnya pemain negara untuk mempelajari secara lebih dekat corak permainan pasukan yang sering beraksi di peringkat tertinggi.

Sweet vs Buas

Sementara itu, manager baru Chelsea, Villas Boas mengharapkan ini adalah medan ujian untuk para pemain membentuk kombinasi yang lebih baik.

“Kami akan menguji kombinasi berbeza pada setiap 45 minit permainan, dan dari situ kami akan menilai persiapan kami menjelang musim baru Liga Perdana Inggeris,” kata Villas-Boas pada sidang akhbar, semalam.

“Saya juga akan menggunakan kesempatan mengembara bersama pasukan dalam Jelajah Asia ini untuk memupuk hubungan baik bersama pemain dalam usaha membina pasukan lebih baik berbanding musim sebelumnya.

“Sekarang kami masih dalam proses mencari rentak permainan baru dan berkongsi pendapat, dan menjelang 7 Ogos apabila bertemu Stoke, diharap skuad ini sudah bersedia menggunakan pengalaman ini untuk merakam kemenangan pertama.”

Senarai Skuad Chelsea yang hadir di Malaysia :

1.Henrique Hilario GK
2.Jamal Blackman
3.Nathaniel Chalobah
4.Patrick Van Aanholt
5.Slobodan Rajkovic
6.Petr Cech GK
7.John Obi Mikel
8.Daniel Sturridge
9.Ryan Bertrand
10.Joshua McEachran
11.Alex
12.Yuri Zhirkov
13.Ross Turnbull GK
14.Salomon Kalou
15.Branislav Ivanovic
16.John Terry
17.Frank Lampard
18.Ashley Cole
19.Paulo Ferriera
20.Jose Bosingwa
21.Yossi Benayoun
22.Fernando Torres
23.Nicolas Anelka
24.Florent Malouda
25.Didier Drogba
26.Billy Clifford

* Tanpa Essien yang masih cedera dan David Luiz serta Ramires di Copa Amerika.
* Tom Kalas yang bermain lawan Porstmouth kelmarin tak dipanggil.
* Rajkovic yang menghadapi masalah permit sejak menyertai Chelsea 6 tahun dahulu pula dipanggil menyertai skuad.


Depa dah mai, hangpa suma bila nak pi Bukit Jalil??

Saturday, July 16, 2011

0 Live Chat : Porstmouth Vs Chelsea!!

0 Comments
Jom join Live Stream kat page Live Chat TBA!!

Line up :

4-3-3

22 Ross Turnbull
19 Paulo Ferreira
2 Branislav Ivanovic
35 Tomas Kalas
3 Ashley Cole
47 Billy Clifford
12 John Mikel Obi
18 Yury Zhirkov
23 Daniel Sturridge
9 Fernando Torres
15 Florent Malouda

Subs: 40 Hilario, 32 Carl Magnay, 62 Nathaniel Chalobah, 26 John Terry, 17 Jose Bosingwa, 38 Patrick van Aanholt, 34 Ryan Bertrand, 44 Kaby, 46 Josh McEachran, 10 Yossi Benayoun, 8 Frank Lampard, 7 Milan Lalkovic, 39 Nicolas Anelka, 11 Didier Drogba

0 Pre-Season : Posemut, dan Live Chat!!

0 Comments
Selepas memulakan match pertama dengan kemenangan bergaya 3-0 ke atas Wycombe, kini AvB sedia bergerak ke proses seterusnya..

Malam ini Chelsea akan bertemu Porstmouth sebelum bermulanya Asian Tour ke Malaysia minggu hadapan..AvB dijangka akan bereksperimen dengan gabungan muda dan senior namun Torres sekali lagi akan menjadi tumpuan samada mampu meneruskan rentetan gol atau tidak..

Apa yang menarik adalah di blog ini aku dah sediakan ruang chatting untuk fan Chelsea discuss mengenai match malam nie dan game2 seterusnya secara LIVE..Aku rasa match nie tak ada tayang kat Astro jadi kalau ada sesape nak tengok mungkin kena bukak Live Stream..Aku mungkin akan cuba cari video Live Stream dan embedded kat page Live Chat kalau jumpe..Sesiapa yang ada link jugak amat dialu-alukan untuk berkongsi malam nanti..PeaceYaw!!

0 Josh dan Ray kekal!!

0 Comments
Sape pulak pakcik tua kat sebelah tu??

Respon buat Hamburg dan Arnesen, Stay off!! Josh semalam telah melanjutkan kontrak baru 5 tahun manakala Ray Bertrand 4 tahun.

Berita yang bagus, walaupun kita melepaskan hampir 4 pemain muda ke Hamburg bulan lepas, youngster terbaik seperti Josh dan Ray perlu disimpan sebaik mungkin. namun jalan untuk menembusi first team masih jauh dan harap diorang antara batch yang mampu memecah tradisi semenjak JT.

Kontrak tak menjanjikan apa-apa kalau diorang sendiri tak komited untuk beraksi di tahap yang dimahukan oleh kelab. Aku masih ingat Mancienne musim lepas jugak sambung kontrak tapi bulan lepas dah dikebas oleh Hamburg. Harap Josh dan Ray bukan dalam kategori ini. Cuma apa yang positif adalah dengan adanya kontrak, Chelsea takkan melepaskan youngsters kita secara percuma.

Apapun, all the best Josh dan Ray!! Wish you the best future at Bridge!!

Friday, July 15, 2011

2 Sixth Candidate!!

2 Comments
Tumporr!!

Berita Essien dah terlantar 6 bulan dah disahkan..Walaupun masih ada sebulan setengah lagi untuk permulaan EPL, proses rehab dan fitness bermakna kita hanya bakal mendapat Essien yang benar-benar cergas 100% secepatnya Jan/Feb tahun hadapan..

Memang malang buat Essien, tetapi kita perlu memikirkan kekuatan team ketika ini..Pengganti di bahagian tengah nampaknya sudah hampir pasti adalah posisi yang perlu dicari ganti..Di sini 6 candidate yang dijangka menggantikan Essien :

Modric

Paling mahal dan paling sukar nak dibeli. Luka memang midfield berkaliber. Walaupun tidak tegap seperti Essien, titik graviti yang rendah umpama Messi menyebabkan dia sukar dijatuhkan malah mampu memegang possesion dengan bagus. Bid 27m Chelsea tempohari telah ditolak mentah oleh Spurs dan dijangka harga maksimum adalah 30m. Namun dengan Luka sudah mengikuti Pre-Season bersama Spurs, harapan kini agak tipis.

Moutinho

Salah seorang tonggak penting Villas Boas di Porto. Kreativiti dan stamina yang tinggi membolehkan dia dianggap pengganti Essien yang lebih dinamik. Namun selepas mencuri AvB, sudah tentu sukar Porto untuk melepaskan seorang lagi star player diorang.

Meireless

Terkejut?? Meireless memang star Libepul musim lepas tetapi melihatkan pembelian Kenny summer ini yang dipenuhi Midfield seperti Adam, Henderson, Downing, serta kembalinya Gerrard bermakna tiada tempat buat pemain portugal ini. Dijangka murah dan loan setahun adalah langkah terbaik bagi mendapatkan Raul Meireless.

Lassana Diara

Semakin terpinggir di Real selepas pembelian Nuri Sahin. Bekas pemain Chelsea nie boleh dikatakan pemain yang bagus dan meningkat selepas meninggalkan Bridge dan berkelana ke Posemut, Sengal dan Madrid. Mempunyai bakat namun tidak mendapat peluang, Lassana Diara mungkin berminat ke Bridge semula dengan ketiadaan Essien. Nampaknya The Chosen One kena kompromi dengan Special One la dulu.

Scott Parker

Salah seorang bekas pemain Chelsea yang dikaitkan kepulangan ke Bridge. Selepas kecederaan Essien sasaran awal kita adalah Parker dengan pinjaman setahun. Tetapi dengan interest yang kuat dari Arsenal dan Man City bermakna Chelsea mungkin terpaksa mengambil langkah drastik iaitu permanent tranfser. Hero di West Ham seperti Lampard tetapi umur yang menghampiri 30an adalah amat merisaukan. Malah rekod kecederaan dia jugak seakan Essien. Dijangka harga sekitar 8-9m, sedangkan kita menjual Parker dahulu ke West Ham pada 6m je. Tak berbaloi!!

Wilson Palacios

Dengan adanya Sandro, Palacios semakin kurang waktu bermain. Walaupun bukanlah nama besar, tetapi badannya cukup besar untuk menandingi Esssien. Boleh menambahkan kekuatan fizikal di bahagian midfield, Palacios dijangka tak memakan banyak belanja dan mampu menjadi backup yang bagus. Rasanya Levy takkan bising kali nie.

So, pilihan di tangan AvB..Lagi cantek kalau kita dapat beli seorang pemain sebelum Asian Tour. KTBFFH!!

P/s : Siapa pemain yang korang rasa perlu dibeli menggantikan Esssien??




Monday, July 11, 2011

0 Di mana janjimu, Lie-Vy??

0 Comments
Modric nampaknya makin terdesak untuk merealisasikan perpindahan ke Chelsea summer ini..Minggu lepas Levy dan Redknapp mengeluarkan kenyataan bahawa Modric 'gembira' di Spurs dan tidak akan dijual sama sekali dengan apa harga sekalipun..

Atau dengan erti kata lain, ini adalah bahasa isyarat dari Reknapp untuk Modric :

STFU

Namun lain pulak ceritanya di Croatia, Modric yang masih bercuti di negara asalnya dilaporkan telah membuat kenyataan berbeza dalam Sportske Novosti, newspaper di sana..

"I haven't thought about it at all because [not letting me go] would definitely not be good for anyone. I have already told the chairman that last summer he said we would find a mutually satisfactory agreement if a club like Chelsea came in.

"I hope that eventually he will understand the situation and that we will reach an agreement and go our separate ways in an appropriate manner."


Modric mendesak transfer?? Yeahh!!

Tambahan pula, Luka mengingatkan Levvy mengenai perjanjian secara gentleman bahawa dia dibenarkan keluar jika ada bid dari kelab yang lebih besar..

"I reminded the chairman of our gentleman's agreement when we were in Dubrovnik last summer and I agreed a contract extension with Tottenham. Then I had an open chat with Levy – that if a bigger club came in with a concrete offer, we would consider it and agree the best solution for all concerned.

Namun, apa yang berlaku selepas Chelsea bid Modric £22m bulan lepas??

"Now Levy doesn't want to talk to me and said there is no possibility that I can leave Spurs."

"He threatened me – he said if I didn't accept the club's stance, they would make me sit on the bench or in the stands."


Dimana janjimu. Lie-Vy??

Luka di hati siapa yang tahu?? Luka Modric ketika ini sememangnya marah dan kecewa dengan sikap Levvy, jika Spurs tetap dengan pendirian mereka, aku harap Luka akan menghantar transfer request secepat mungkin..Jelas lagi nyata, Luka mahukan Chelsea dan kedatangan AvB semakin menarik minat si kecil Croatian ini untuk bekerja di bawah The Chosen One..

"There is no doubt that Chelsea want me – they sent a concrete offer to Tottenham. I know that the new Chelsea boss, Villas Boas said he wants me in his team. Of course I am flattered by this interest in me, it's a club that all players dream of joining, fighting for every competition available.

"It wasn't a snap decision, I talked a long time with my family and people whose opinions I respect. I thought about it, weighed it all up, and finally decided this was the best option."


Modric sudah melakukan sedaya upaya untuk berpindah ke Chelsea, dan sudah pasti ia adalah sesuatu yang hebat untuk mendapatkan pemain seperti ini..Cuma masalahnya adalah harga yang bakal ditawarkan, jika Modric menghantar transfer request ia akan memudahkan keadaan..Tetapi jika tidak sudah tentu ia akan mengheret masa perbincangan ke masa yang panjang kerana Levvy memang bijak untuk mendesak pihak lawan memberikan harga tertinggi umpama kes Berbatov..

Bagi aku Spurs memang tak rasional jika sanggup mengekalkan Modric untuk diletakkan di bangku simpanan musim hadapan dan membayar gaji buta bulan-bulan?? Chelsea hadir dengan cara yang sah, malah kita memberikan bid dengan pengetahuan pihak Spurs justeru kita tidak boleh dipersalahkan..Bagi aku £27-30m max, take it or leave it!!

Joao Moutinho - alternatif buat Modric

Chelsea tidak begitu terdesak mendapatkan Modric, jika Spurs masih berkeras bermakna kita masih ada alternatif lain iaitu Moutinho yang lebih murah dari Luka..Malah Moutinho lebih mengenali AvB dan faham bagaimana corak permainannya di Porto..Mungkin Modric berasa terdesak dengan link Moutinho ke Chelsea justeru dia mendesak tranfser, siapa tahu?? Luka mahukan Champions League dan mahu kekal di London kerana familinya gembira di sini justeru Chelsea adalah pilihan terbaik..

Saga ini sudah pasti akan berterusan lama, harap kita menang dengan mendapatkan Luka pada harga berpatutan..Lets hope so..Cant wait to see you in blue shirt, Modric!! KTBFFH!!

Saturday, July 9, 2011

0 Respek la sikit!!

0 Comments

Banyak betul la website dan news yang kutuk Emenalo semalam jadi Technical Director Chelsea..Ape korang tak tahu ke, dia dulu pernah main untuk Real Madrid?? Antara kelab besar jugak tu beb!!

Respek la sikit!!!


0 Knock, Knock - Who's There??

0 Comments
Sekadar Gambar Hiasan

Knock, knock?? Lutut Essien yang kena knock-out blow..Musim baru belum bermula tapi nasib malang dah menimpa The Bison..Kereta kebal Ghana nie yang dulunya kental tapi kini dah umpama kereta 10 tahun tak servis, injured memanjang..

Masih tak pasti berapa lama dia akan tersadai tetapi melihat rekod terdahulu kebiasaannya 2-3 bulan minimum jugaklah..Hmm sekurang-kurangnya nasib baik EPL start bulan 8 jadi masih ada masa untuk pulih..Cuma first impression sudah tentu amat kritikal di mata Villas Boas melihat keadaan Essien sebagai injury prone..Tanpa Pre-Season, kedudukan Essien bakal terjejas dan berkemungkinan akan ada alternatif baru di bahagian midfield perlu dicari?? Moutinho adalah nama yang disebut sejak sekian lama, Essien tidak diyakini cergas 100% musim hadapan bermakna AvB mungkin sudah perlu mencari backup yang berkaliber..

Buat masa ini, harap Essien cepat pulih dan kembali bertenaga seperti dahulu..AvB sudah mengatakan pemain akan dinilai berdasarkan prestasi bukannya nama jadi ia adalah amaran awal buat Essien bahawa tempatnya tidak terjamin musim hadapan jika kerap bermain di wad sakit..Harap cepat sembuh, Essien!! KTBFFH!!

Thursday, July 7, 2011

2 Menunggu jawapan AvB!!

2 Comments



Villas Boas kini dalam proses meneliti prestasi pemain yang kita sedia ada..Kelmarin hampir keseluruhan skuad utama Chelsea sudah menghadirkan diri ke Cobham untuk Pre-Season kecuali mereka yang terlibat untuk Copa America dan kejohanan lain..

Agak pantas?? Yupp, sudah tentu ada pemain yang merasakan suasana di Chelsea memang mengejutkan, tak sampai sebulan mereka kini berada di bawah pengawasan manager baru selepas Ancelotti..Buat pemain lama seperti JT, Lampard mungkin sudah biasa dengan keadaan ini tetapi pemain baru dan youngsters nampaknya perlu menyesuaikan diri dengan cepat..



Banyak persoalan akan bermain difikiran AvB - siapa pemain yang perlu kekal, siapa yang patut dikeluarkan?? Juga bahagian manakah adalah kelemahan Chelsea yang boleh diperbaiki, serta apakah langkah yang perlu diambil?? Membeli pemain baru, atau gunakan youngsters atau motivasi sahaja sudah memadai untuk mengeluarkan yang terbaik dari para pemain sedia ada??

Buat masa ini, AvB sudah tentu akan mengambil masa untuk meneliti keseuruhan aspek skuad sedia ada, kemudian barulah memulakan langkah di musim perpindahan..Agak boring kerana Chelsea sahaja yang belum membeli pemain?? Dah tentu, tapi AvB tidak mahu membuat langkah terburu-buru, berikan dia masa untuk membuat perancangan teliti sebelum merencana pelan musim hadapan adalah langkah terbaik..Kita tunggu apa kata AvB dalam masa terdekat!! KTBFFH!!


0 Come and get me!!

0 Comments
Cepatlah Roman, beli aku!!!!!!!

Radamel Falcao, striker paling hangat di pasaran sekarang nampaknya adalah target utama kita musim panas ini..Seperti Modric, striker Colombia nie sudah meluahkan niat hati sebenar bahawa dia mahukan perpindahan ke EPL!!

'The Spanish league is good, but I prefer the Premier League as there is a better atmosphere on the field.'

'There is a club that I dream to play for. They are foreign but I do not want to say who it is now,' Falcao said.


EPL, kelab idaman?? Hint yang amat kuat. Aku harap ia adalah Chelsea. Dengan adanya Villas Boas di Bridge, sudah tentu Falcao mahukan reunion bersama coach yang menjadikannya hot property di Eropah musim lepas. Seperti Modric, kita kini sudah ada satu lagi player yang bersungguh mahu menyarung jersi biru diraja Chelsea. Cuma keputusan kini adalah di tangan Roman dan Villas Boas untuk mengatur langkah pantas. Jangan tunggu lama-lama, nanti disambar orang..