The Blues Army Live Chat

Ini permanent post. Teruskan membaca latest artikel kat bawah.

Tuesday, June 21, 2011

0 Boas new Boss??


Nampaknya kita semua kena bersedia untuk pengumuman penting dalam tempoh 24 jam dari sekarang..Berita panas Andres Villas Boas meletakkan jawatan dari Porto adalah sesuatu yang mengejutkan dan sumber kuat mengatakan ia adalah 99% hampir pasti Bridge adalah destinasi seterusnya..

Roman dilaporkan bersedia membayar wang pampasan £13m untuk melepaskan Boas dari kontrak bersama The Dragons sekaligus membawa Special One versi 2.0 ke Bridge..Walaupun Hiddink dicanangkan sebagai first team choice, tetapi dengan Turki masih berpeluang layak ke Euro 2012 dan Hiddink juga agak berumur untuk menjadi manager kelab, Boas kini menjadi target utama..Sumber lain juga mengatakan jika Turki tewas dalam kelayakan Euro bulan September nanti maka Hiddink akan mengundur diri dan berlepas ke Chelsea untuk menjadi Director Of Football sekalgus membentuk gandingan mantap bersama Boas buat musim depan..

Teruja?? Sudah tentu!! Masih berumur 33, Boas bakal menjadi manager termuda selepas Gullit dan sudah tentu akan memberikan sesuatu kelainan..Sudah menempatkan diri sebagai antara bakal manager terhebat masa hadapan dengan memenangi Liga Portugal secara unbeaten dan Piala Europa dalam musim pertama bersama Porto, sudah tentu cabaran Premiership adalah sesuatu yang lebih besar buat Boas..Persoalannya, mampukah Boas menangani isu di kelab sebesar Chelsea?? Mampukah dia survive tidak seperti manager yang sebelumnya??

Ini persoalan berat yang akan dihadapi oleh Boas di Chelsea :

1. Player Power : Sudah seberapa banyak manager Chelsea yang tunduk akur dan akhirnya ditendang keluar kerana sukar menangani ego segelintir pemain senior..Apatah lagi masih berumur 33, Boas sudah tentu dianggap hanya setahun jagung untuk mengawal pemain senior..Mampukah dia beraksi tegas dan mengeluarkan pemain kuda tua kita apabila mereka tidak beraksi bagus ataupun ianya akan berakhir seperti Ancelotti??

2. Board Pressure : Chelsea bukannya seperti Porto yang tiada pressure kuat dari pemilik untuk mendapatkan trofi setiap tahun..Di Bridge, sekiranya performance tak memuaskan dan kegagalan mendapatkan trofi bermakna mencari lubang kubur sendiri..Ancelotti, Jose, Scolari, Grant, Ranieri adalah sekian nama yang akhirnya menjadi mangsa apabila tidak mencapai sasaran yang dimahukan..Mampukah Boas kekal beraksi hebat di bawah tekanan??

3. Young Player : Board kita mahukan manager menggunakan pemain muda di samping pada masa yang sama mendapatkan result yang konsisten..Nampak senang tapi ia tak semudah yang disangka..Ancelotti cuba melakukan apa yang dimahukan oleh Board pada awal musim lepas dengan menggunakan beberapa youngsters tetapi apabila beberapa keputusan kurang memuaskan menjerat diri, akhirnya Carlo terpaksa untuk kembali bergantung kepada pemain senior..Dapatkah Boas membentuk satu formula supaya pemain senior dan muda berganding bersama dan pada masa yang sama mengekalkan rekod kemenangan??

4. Impian Eropah : Hampir 8 tahun sejak Roman mengambil alih, sehingga kini kita masih belum mendapat trofi idaman semua kelab di Eropah ini..Sehingga kini juga Chelsea telah bertukar-tukar manager sebanyak 7 kali..Mesej Roman adalah amat jelas, dapatkan Piala Eropah, maka anda akan stay lama di Bridge..Gagal, get lost..Setakat ini masih tiada yang berjaya..Adakah Boas mampu memecahkan badi ini?? Adakah dia stabiliti terakhir yang kita cari selama ini??


Sekiraya Boas mampu menangani 4 isu ini, maka dia layak digelar manager terhebat untuk mengemudi kelab seperti Chelsea..Jika tidak, maka besar kemungkinan dia hanya layak dikenang sebagai satu lagi hasil gagal yang dicari Roman..So, Boas, welcome to Chelsea, dan harap tiada lagi ucapan Good Bye!! KTBFFH!!No comments: